Szerző: Sisa Tibor Műfaj és Témák: ,
Értékelés:

SISA TIBOR pedagógust, labdarúgó edzőt jól ismeri a sportszerető közvélemény. Azon kevés magyar labdarúgó edző közé tartozik, aki nemzeti válogatottunkat kivezette Európa-bajnokságra, és Világbajnokságra, még ha csak utánpótlás szinten is.

Most elárul a könyvében a titkokból egy részt.
Egy olyan pedagógiai, pszichológiai szakmai jellegű könyvet olvashatunk, amelyből idehaza még kevesen vehettek a kezükbe hasonlót. A példáik révén nagyon közérthető, még az öltöző világát kevésbé ismerő szurkolóknak, de játékosoknak, edzőknek, szülőknek, és más sportágak képviselőinek is.

A motiváció különböző lehetőségeit is számba véve a motivációs beszéd a fő irányvonal. Melyből harminchat darab sorakozik egymás után. Melyek hol meghatók, hol erőt adók, vagy azt sugárzók.

Szó szerint hatással van a történet olvasójára. Olyanná válik, mint ha maga is benn lenne az öltözőben és várná a nagy csatát.

Zárásul pedig pedagógiai és pszichológiai elemzéssel zárul, ezzel látható, hogy a történetek milyen komoly munkát és előkészültséget igényeltek, és így összeáll, hogyan épültek fel a storik egy egységgé.

Néhány véleményt még a könyvről.

GOMBOCZ JÁNOS

professor emeritus

Semmelweis Egyetem

Testnevelési és Sporttudományi Kar

Testnevelés-elmélet és Pedagógia Tanszék

Mindenkinek bátran ajánlom egykori TF-es tanítványom könyvét. Elolvasásával sokat tanulhatnak belőle a labdarúgás szakemberei, s jobban megérthetik a labdarúgást a laikus szurkolók is. Lesz, akinek a könyv első része, a meccs előtti csapat-motiválás példái lesznek élményszerűek és tanulságosak. Másoknak a második rész lesz majd izgalmasabb, melyben arról tudósít a szerző, hogy gyakorló edzőként miként szembesült tanulmányai során szerzett neveléstudományi-, pszichológiai-, edzéselméleti ismereteinek tényeivel.

Magam mindkét részt értékesnek, érdekesnek, eredetinek tartom, s azt remélem, hogy lesz folytatás. Úgy is, hogy Sisa Tibor újabb könyvben újabb titkokat oszt meg velünk, s hogy lesznek követői, akik hasonló bátorsággal és tehetséggel írnak majd edzői munkájukról.

HAJDÚ NORBERT

216 NB I-es mérkőzésen és több mint 200 NB II-es meccsen szerepelt labdarúgó„Nagyon örültem, amikor meghallottam, hogy a Tréner könyvbe foglalja a történeteit. Vácott, aztán Tatabányán, végül Kispesten voltam a játékosa, hosszú időn át dolgoztunk együtt. Így azonnal arra gondoltam, a sztorik jó részét ismerhetem, de azokat nagyon jó lesz újraolvasni. Ha pedig újjal találkozom, akkor azokat meg kíváncsiságból olvasom jó szívvel. Tatabányán alig vártuk a pénteki napot, a mérkőzés előtti utolsó edzést. Akkor volt a történetmesélés ideje, és mi csendben hallgattuk az edzőt. Néha könnyezve, ezt nem tagadom. Nekem sokat adtak ezek a mesék, amelyek a küzdenitudásról szóltak leginkább, hogy nem számít a következő nap, ott és akkor kell a legjobbnak lenni, és nem szabad a küzdelmet feladni sohasem. Sokszor, miután hazamentem, még a fejemben zakatoltak a hallottak, és a kislányomnak meséltem el, hadd tanuljon belőle ő is.”

NÉMETH KRISZTIÁN

A Sporting Kansas City és a 2016-os Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott csatára

„Amikor 18–19 évesek voltunk, a korosztályos válogatott edzője volt Sisa Tibor, és ha hallok-olvasok róla, ha eszembe jut, mindig a történetei ugranak be rögtön! Minden mérkőzés előtt elmesélte valamelyik sztoriját, kis történetét.

Ha esetleg nem így lett volna, mi kértük, hogy meséljen. Fiatalok voltunk, és akkor óriási hatással voltak ránk ezek a mesék, és ezekre az élményekre ma is jó visszagondolni. Amikor már a felnőtt válogatott tagja lettem, egy fontos selejtező előtt találkoztam a Trénerrel, persze azzal üdvözöltem: mondjon egy történetet!

Főleg, úgy emlékszem, a kis hazájáról, Palócföldről szóló mesék voltak ezek, leginkább a templomhoz kötődő történetek maradtak meg bennem. Amolyan motivációs beszédek voltak ezek, a küzdeni tudásról, a hazaszeretetről és arról, lehetnek rossz pillanataid, de munkával, hittel és akarattal a legkilátástalanabb helyzetben sem szabad feladni a harcot, ha becsületesen dolgozol, sikeres lehetsz. Nemcsak hallgattuk, amit a Tréner mondott, hanem a lelkünkkel éreztük – és ez segített a nehezebb pillanatokban.”

SOMOGYI ZSOLT

Nemzeti Sport

Hányszor kértem már a Trénert, mondjon egyet a „híres” történetei közül?

Mindig „nem” volt a válasz.

Az a játékosaié, mondta mindig. Nekik gyűjti, nekik szánja.

Én, mint az általa vezetett U19-es csapat életét nyomon követő tudósító, csak azt hallottam, hogy „képzeld, Tréner már megint milyen jó sztorit mondott”, de kívülálló voltam, így ennél többet én nem tudhattam meg.

És ez így volt helyes – az öltöző az újságíró elől elzárt terület, elfogadtam, hogy ezek a mesék a srácoknak, a játékosoknak szólnak, persze, szakmai kíváncsiság is van a világon, meg emberi is, csak furdalta az oldalam: mik lehetnek ezek a történetek?

A híres történekek!

Szóval, ha valaki várta ezt a könyvet, az én vagyok…

Tatabányán találkoztunk először, akkor már sokat hallottam az edzőről, aki másmilyen, mint a

többiek, és akiért rajonganak játékosai. A csehországi Eb-n talán már több volt a kapcsolatunk, mint lapíró és edző között általában, máig őrzöm az üzenetét, melyben az elődöntőig menetelő csapat sikerét kicsit nekem, nekünk is tulajdonította, mondván, a szeretettel átitatott cikkekkel a közvéleményt a csapat mellé állítottuk… Aztán tudósítottam az ETO elleni Magyar Kupa-döntőt, ahol az esélytelen Honvéddal végül elhódította a serleget, és még sok más meccset, amelyen a kispadon ült.

De történet nekem nem jutott.

Nem juthatott.

Eddig.

Hányszor kértem már a Trénert, mondjon egyet a „híres” történetei közül?

Sokszor.

Most ismét lennének ötleteim Sisa Tibor számára.

Hogy kezdje el papírra vetni a folytatást, a könyv második részét…One Response so far.

  1. szemes zsolt szerint:

    Érdekes mű

Értékeld a kiadványt!


*