Rólam

Mottó:

„A tudónak nem az a feladata, hogy a tudatlan megértési szintjéhez igazodjék, hanem segítséget nyújtson annak, aki igényli a tudást!”

 

Ferenczi Attila, 1959-ben született, vízöntő jegyében.

„Zseni és forradalmár. Mestere a szép szavaknak, művésze a szerelemnek” – írja róla a horoszkóp.

Csak azt nem írja, hogy zsenialitása az ágyban vagy a labdarúgás oltárán teljesedik-e ki? De hát ez maradjon az Ő titka.

1968-ban kezdett el focizni a Központi Sportiskolában (KSI). Már akkor azon agyalt, hogyan lehetne másképpen képezni a labdarúgókat, mint amivel akkor keserítették az életét. A szocialista tervgazdálkodás szemléletű, rabszolga labdarúgóképző módszereknek, a mai napig is viseli izületi károsodásait. Az akkori labdarúgó edzőknek titulált dilettánsok, a mai napig is vezető egyesületi funkcióban hirdetik a szent igét.

„A foci egyszerű játék, sokat kell futni és pontosan passzolni!” – mondják.

Hogy mennyire egyszerű játék a foci, arra példák Ferenczi Attila nem egyszerű könyvei, amelyek össz oldalszáma mára már elérte a 2000-t.

Ami tény! Egyedül több szakirodalmat vetett papírra, mint az egész magyar edzői garnitúra együttvéve.

1975-1978 között 15 alkalommal nem szerepelt a magyar ifjúsági válogatottban. Profi pályafutását 1978-ban nem kezdte el. Először 1980. január 32.-én nem mutatkozott be a nemzeti válogatottba. 1984-ben nem nyert magyar bajnokságot. És 1986-ben nem lett Magyar Kupa győztes sem.

1981-ben elégséges eredménnyel elvégezte a segédezői tanfolyamot, ahol végérvényesen bebizonyosodott számára, hogy a szakmai út, amin haladunk, téves.

1982-ben nem nyert felvételt a Testnevelési Egyetemre, ahol 1986-ban nem államvizsgázott, „A nem rendszerelvű gondolkodás káros hatásai az agyas, magyar  labdarúgásra” című  dolgozatával.

2000-ben szintén elégséges eredménnyel elvégezte az UEFA B licences edzői tanfolyamát.

2000 és 2004 között négyszer felvételizett nem sikeresen az A licences edzőképzésre, és várhatóan 2005 és 2020 között nem végzi el a PRO licences kurzust sem.

Szakmai tárgyú információit 1968 óta gyűjti, és rendszerezi. Gyerekkorában találkozott először az Illés együttes egyszerű, de remek gondolatával:

„Láss, ne csak nézz!”

És innentől kezdve megvilágosodott számára minden!

Életében nem volt Hollandiában, és nem tanulmányozta személyesen a holland edzésmódszereket, mégis megírta az AJAX játékrendszer működési mechanizmusát (2000). Életében nem volt kapus, mégis megírta „A kapus, mint csapatjátékos” című lefikázott könyvét, amely majdnem szerzői jogi per tárgya lett. Életében nem tanulta és nem játszotta a vonalvédekezést, mégis megírta poláris ellentétét „A 4-4-2-es átlós védekezés négyesláncokkal” (2001).

Neve 1999-ben nem robbant be a szakmai életbe, „A labdarúgás rendszerelmélete, avagy a labdarúgás vizsgálatának új koncepciója” könyvével, azonban lerakta a folyamatmodellezett labdarúgás alapjait. Meglátásaival eltávolodott a hagyományos labdarúgó felfogástól és egy másik dimenzióban, egy másik perspektívában válaszol a rendszerelvű gondolkodással azokra a kérdésekre, ami a hagyományos felfogásban paradigmaként jelentkeznek. Új és meghökkentő megközelítésével, korrekt, egzakt labdarúgó játékmodell-képet vázol az Olvasó számára.

Hogy milyen szellemi potenciált képvisel a rendszerelvű labdarúgó gondolkodás? Arra példa az eddig megjelent öt ill. a most megjelenő hatodik könyve, oktató videó kazettája és az általa szerkesztett FUTBALL TRÉNER újság.

Könyvei, eredetiségük okán egyedülállóak a világon!!!!!!!

Eddigi munkássága elismeréseként 1999 és 2004 között 12 alkalommal sikertelenül pályázott szakkönyv kiadásra a GYISM-nél, hússzor sikertelenül kért támogatást az MLSZ-től, és az MLL-től szakanyagai kiadására.

Szakírói pályafutása során sok nagyember, sok „jó szándékú” tanácsát megkapta:

„Ki vagy Te? Hogy merészelsz könyvet írni? Kitől kértél erre engedélyt?”

Hogy minek kezdte el írói munkásságát? Ezt ő se tudja.

De a választ, majd a labdarúgó történelem megadja. Még életében!

Addig is olvassák gondolatait, mert újabb és újabb könyvével, teljesíti küldetését, a rendszerelvű labdarúgó gondolkodás terjesztését.