Futball-filozófiák

 • Méret: A4
 • Oldalszám: 420
 • Ár: 10000 Ft.
 • A kiadvány jelenleg csak pdf verzióban érhető el, második bővített kiadás formájában. Ára: 7500 Ft
 • Megrendelhető:
 • Ferenczi Attila
 • tel: 06-20-59-80-591
 • e-mail: ferenczi.attila@gmail.com

matthaeus_dpaA modern szemlélet kulcskérdés

Mióta ideérkeztem Magyarországra, folyamatosan azt érzékelem, minden érintettnek össze kell fognia a magyar futball felemelkedéséért. Fontos, hogy minden fronton színvonalas és felelősségteljes munka folyjon. A labdarúgónak mindent meg kell tennie a pályán, a vezetőknek, a szurkolónak, az újságíróknak és az edzőknek pedig a pályán kívül kell lelkiismeretesen dolgozniuk.

Gyakorló edzőként tudom, hogy milyen hasznos, ha az ember írott gyakorlati anyagokra támaszkodhat munkája során. Persze én szerencsés vagyok, hiszen húszesztendős játékos-pályafutásom során volt alkalmam megtanulni ennek a csodálatos játéknak minden elemét. Azonban biztos vagyok abban, hogy minden kollégának segítenek a színvonalas szakkönyvek, kiváltképp, ha modern szemléletben íródtak, és valóban az edző mindennapi munkájának támaszai.

Azt kívánom minden magyar kollégámnak, hogy szerezzenek hasznos információkat ebből a szakkönyvből, és ne feledjék – az utánpótlás- és amatőrcsapatok edzői sem –, hogy a hosszabb távú sikerhez a szakmai felkészültség mellé összefogás, és végtelen alázat szükségeltetik.

Budapest, 2005-03-22

Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Miről szól ez a könyv?1filozofiak

Ez a könyv bemutatja az egyetemes labdarúgó kultúra vezető hatalmainak, az angolnak, a brazilnak, a hollandnak, a németnek, az olasznak labdarúgásról vallott felfogását.

Ismerteti azt a gondolkodásmódot, amely évtizedek óta, az előbb felsorolt országokat a világ labdarúgásának élvonalában tartja.

De rávilágít arra is, hogy miért színes és szellemes a brazil foci, és miért gépies és szürke a német. Bemutatja azt is, hogy mitől nagyszerű a holland, és mitől eredményes az olasz. És szembesülhetünk azzal is, hogy a foci kitalálója az angol, miért van még mindig ott a világ élvonalában.

Mi szurkolók csak a mutatott játékkal szembesülünk.

 • De vajon elgondolkoztunk-e már azon, hogy milyen lehet az a nemzeti sajátossággal átfűszerezett gondolkodásmód, amely létrehozta ezeket a karakteres labdarúgó kultúrákat?

Ezek a gondolkodásmódok, ezek a hitvallások mélyen gyökereznek az adott ország edzőinek agyában, mert noha a játék korszerűbb lett, de mindegyik ország, a labdarúgás kitalálása óta, több mint 100 éve megőrizte hagyományait, gyökereit.

Ettől a tradíciótól egyik sem tért el a mai napig.

És hol vagyunk mi magyarok?

Mi megöltük saját tradícióinkat, és hagyományainktól elszakadva, „korszerűnek mondott” szakanyagainkkal próbálunk hatni a felnövekvő új edzőgeneráció gondolkodásmódjára.

 • Vajon, jók-e azok a gondolkodásmódok, amelyek létrehozták a magyar szakanyagokat?
 •  Vajon szükség van-e egyáltalán más labdarúgó kultúra átvételére akkor, ha van/volt sajátunk?
 •  Vajon át kell-e venni egy olyan tőlünk idegen labdarúgó kultúrát, amelynek nem is értjük gondolkodásmódját, amely létrehozta az adott labdarúgó kultúrát?
 •  Vajon a magyar szerzők, jól adaptálták-e a külföldi gondolkodásmódokat?

Erre a kérdésekre keressük a választ az Így (s)írtok Ti! című részben.

Budapest, 2005-03-22

Ferenczi Attila

AJÁNLÓ

A magyar futball körül megforduló szakemberek, szakírók és maguk a drukkerek is gyakorta vitatkoznak azon – főleg az utolsó két és fél évtized kudarcai óta -, hogy létezik vagy létezett-e külön magyar játékstílus. A magát előszeretettel renegátként meghatározó szerző sajátos stílusú könyvében a tradicionális futballkultúrák elkülönítése és összehasonlítása révén keresi a választ a fent megfogalmazott kérdésre. A kötet elején “játékmodellként” határozza meg a különböző stílusokat, amelyek bármilyen más modellhez hasonlóan a rendszerszemlélettel értékelhetők eredménnyel. A vaskos kötet első részében öt ilyen tradicionális játékmodell: az angol, a brazil, a holland, az olasz és a német kerül megkülönböztetésre és elemzésre. A szerző ezt követően az edzéselmélettel foglalkozó magyar szakemberek írásainak az általa kidolgozott “folyamatmodellezett labdarúgó nyelvezet és gondolkodás” szellemében való elemzésén keres

  Vedd fel velünk a kapcsolatot!
  Bármilyen kérdésed van, válaszolunk rá!
  Ha vásárolni akarsz, rendeld meg!
  Ha kíváncsi vagy valamire, kérdezd meg!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet